CREG zegt dat een warmtepomp niet gunstig is, maar laten we deze studie eens van dichterbij bekijken. | Everest

CREG zegt dat een warmtepomp niet gunstig is, maar laten we deze studie eens van dichterbij bekijken.

CREG zegt dat een warmtepomp niet gunstig is, maar laten we deze studie eens van dichterbij bekijken.

Je hebt misschien gehoord in de media dat warmtepompen duur en inefficiënt zouden zijn volgens een studie van CREG. Maar laten we deze studie eens van dichterbij bekijken en ontdekken waarom een warmtepomp juist een slimme en duurzame keuze is voor jouw woning! 

De tijd: "Warmtepomp verre van rendabel volgens energiewaakhond CREG"

ODE Vlaanderen, de sectororganisatie voor duurzame energie in Vlaanderen, erkent dat de prijsverhouding vandaag tussen elektriciteit en aardgas “heel ongunstig” is voor elektriciteit. “Voor goed geïsoleerde woningen met zonnepanelen is een warmtepomp heel geschikt, maar het zou dat ook moeten zijn voor minder geïsoleerde woningen”, zegt Klaas Decanniere, beleidsmedewerker warmtepompen voor ODE.

Opvallend: er wordt geen rekening gehouden of een woning al dan niet over zonnepanelen beschikt. “Dat zou in een volgende studie bekeken worden”, klinkt het bij de CREG.

De sector vraagt een correctere prijsverhouding.

“Vandaag bevat de stroomfactuur heel wat zaken die er niet in thuis horen. Haal dat er al eens uit. Het is hoog tijd dat de taksen op elektriciteit worden herbekeken.”

“Geen appels met peren vergelijken”

Marc Van den Bosch van Febeg, de federatie van energieleveranciers, heeft twijfels bij de methodologie van de CREG. “We kunnen ze niet controleren. We zullen hen er vragen over stellen”, zegt hij in een reactie. “Men gooit bovendien alles op een hoop. Je kan geen appels met peren vergelijken.”

Een warmtepomp blijft een stuk duurder dan verwarmen met gas of stookolie?

Ja, het klopt dat de aanschaf van een warmtepomp in eerste instantie duurder kan zijn dan een traditionele ketel op gas of olie. Maar laten we niet vergeten dat dit een investering is voor de lange termijn. Warmtepompen zijn ongelooflijk efficiënt en kunnen tot wel vier keer meer warmte produceren per eenheid elektriciteit dan conventionele elektrische verwarmingssystemen. Bovendien zijn er subsidies en premies beschikbaar die de aanschafkosten flink kunnen drukken. Daarnaast kunnen warmtepompen gevoed worden door een zonnepanelen installatie: Een win-win!

Verwarmen op gas is een eindig verhaal.

Hoewel de energiekosten voor warmtepompen hoger lijken in vergelijking met gas en olie, is het verhaal niet zo simpel. Warmtepompen halen energie uit de lucht, het water of de grond, waardoor ze veel minder elektriciteit verbruiken om dezelfde hoeveelheid warmte te genereren. Met de voortdurende vergroening van onze elektriciteitsproductie zullen de kosten en de CO2-uitstoot alleen maar verder dalen. Dus, je bent niet alleen zuiniger bezig, maar ook milieuvriendelijker!

Door de strengere energienormen worden warmtepompen een must. In de komende jaren zal gasverwarming steeds meer verdwijnen uit onze woningen. Het plan is dat tegen 2050 alle fossiele brandstoffen worden verbannen. Voor nieuwbouwwoningen geldt vanaf 2025 al een verbod op gasverwarming. Daar moet dus een warmtepomp, die op stroom werkt, geplaatst worden.

Voor heel wat oude woningen is een warmtepomp verre van interessant zonder eerst beter te isoleren. Omdat gasketels hogere temperaturen kunnen leveren, zijn zij minder gevoelig voor warmteverlies door slechte isolatie.

Warmtepomp = de toekomst!

 

Conclusie: Warmtepomp = de toekomst!

Warmtepompen worden een must. Het is duidelijk dat warmtepompen meer voordelen bieden dan uit de studie op het eerste gezicht lijkt. De Europese Unie wil tegen 2050 klimaatneutraal worden. Als tussenstap wil het 55% van haar broeikasgasemissies verminderen tegen 2030. Ook België en Vlaanderen moeten daar hun steentje aan bijdragen. Vlaanderen stelde daarom de ambitie om tegen 2030 haar emissies met 40% te laten dalen.

De focus ligt daarbij ook sterk op gebouwen en verwarming/koeling. Dit omdat warmte ongeveer instaat voor 60% van de energie verbruikt door huishoudens. Vandaag verwarmen tot 85% van de gezinnen via gas of stookolie. Gemiddeld is slechts 9% van de verwarming en koeling duurzaam in België. Op de grafiek zie je dat dit ver beneden het Europees gemiddelde is.

Er is dus nood om het percentage duurzame warmte zoals warmtepompen en warmtenetten fors op te trekken.

Wie een warmtepomp wil installeren, moet in de eerste plaats bepalen wat voor type.

2 meest voorkomende types zijn de grond/water-warmtepomp en de lucht/water-warmtepomp

A| Grond/water-warmtepomp

Een grond/water-warmtepomp, ofwel een geothermische warmtepomp, onttrekt warmte uit de aarde. Met een geothermische warmtepomp ligt het gemiddelde verbruik rond 3.000 kilowattuur (kWh) per jaar. Tegen het huidige gemiddelde Belgische elektriciteitstarief van 30 cent per kWh komt dat neer op verbruikskosten van 900 euro. Dat is minder dan de huidige kosten voor verwarming op gas. Tegen een tarief van 7,61 cent per kWh kost een gemiddeld verbruik van 17.000 kWh 1.293 euro per jaar. Het verschil tussen beide bedraagt dus 393 euro.

Maar dat is natuurlijk slechts een momentopname. In juni 2022 bijvoorbeeld lag de elektriciteitsprijs op 44 cent per kWh en die voor gas op 13 cent per kWh. Daarmee kwamen de verbruikskosten voor de warmtepomp op 1.320 euro uit en voor gasverwarming op 2.210 euro. Het verschil tussen beide was toen aanzienlijk groter, namelijk 890 euro.

De uiteindelijke beslissing om al dan niet een warmtepomp te installeren, moet gebaseerd zijn op de specifieke eigenschappen van uw woning, zoals de mate van isolatie en de warmtevraag. De afwijking van uw eigen verbruik ten opzichte van het gemiddelde is al een goede eerste indicator.

B | Lucht/water-warmtepomp

Een lucht/water-warmtepomp is een goedkopere optie dan een geothermische warmtepomp, omdat ze geen dure grondboringen vereist en makkelijk te plaatsen is. De warmtepomp onttrekt warmte aan de lucht om het water van de centrale verwarming op temperatuur te brengen. De prijs van een lucht/water-warmtepomp inclusief installatie schommelt tussen 7.500 en 15.000 euro. De exacte prijs is afhankelijk van het benodigde vermogen en de bestaande situatie.

Op basis van de tarieven van juni 2022 - 44 cent per kWh voor elektriciteit en 13 cent per kWh voor gas - bedroegen de verbruikskosten voor de warmtepomp 2.200 euro en voor de gasverwarming 2.210 euro.

Bij zeer goed geïsoleerde woningen wordt de verwarmingsvraag steeds kleiner. Als u dan de total cost of ownership - alle kosten, van aanschaf tot gebruik en onderhoud - uitrekent, komt u toch vaak uit op lucht-water als de optimale warmtepomptechnologie.

 

Minder gebruikte types warmtepompen

A | Water/water-warmtepomp: Een water/water-warmtepomp gebruikt de warmte van het grondwater om het water van uw verwarmingssysteem op te warmen. Dit systeem heeft het hoogste rendement, maar is ook het duurste.

B | Lucht/lucht-warmtepomp: Lucht/lucht-warmtepompen halen warmte uit de buitenlucht en geven die via het pompsysteem af aan de binnenlucht. De werking van zo’n warmtepomp is vergelijkbaar met die van een aircosysteem, met als enige verschil dat de lucht niet gekoeld maar verwarmd wordt. Dergelijke pompen zijn vooral een oplossing voor een kleine ruimte waarin geen ander verwarmingssysteem aanwezig is. Ze zijn ook relatief goedkoop en de bonus is dat ze in de zomer ook als airco gebruikt kunnen worden.

C | Hybride warmtepomp: De hybride warmtepomp werkt samen met een cv-ketel op gas. De warmtepomp levert de basiswarmte voor de woning en als die niet volstaat, springt de cv-ketel bij. Een groot nadeel van zo’n hybride systeem is dat u met de kostprijs van de twee toestellen zit. Bovendien zal het hybride systeem er na verloop van tijd uitgaan omdat het de bedoeling is om huizen niet langer met gas te verwarmen.

Bronnen:

Onze erkende installateurs geven je graag een gedetailleerde offerte, gratis advies en op maat.