De top 5 meest efficiënte manieren om je EPC te verlagen. | Everest

De top 5 meest efficiënte manieren om je EPC te verlagen.

De top 5 meest efficiënte manieren om je EPC te verlagen.

De top 5 meest efficiënte manieren om je EPC te verlagen.

Nieuwbouwwoningen in Vlaanderen met een bouwaanvraag sinds 2006 moeten verplicht een bepaald E-peil halen. Het maximaal E-peil dat van toepassing is op uw bouwproject, wordt bepaald door de datum van de aanvraag van uw stedenbouwkundige vergunning ('bouwaanvraag') of van de melding. Het maximaal E-peil werd de laatste jaren steeds verstrengd. Nieuwe woningen moeten dus steeds energiezuiniger zijn.

Momenteel gelden volgende E-peil restricties voor ingrijpende renovaties of nieuwbouwprojecten:

  • Voor nieuwbouwwoningen mag het maximaal E-peil sinds 2021 een maximum van score 30 zijn.
  • Na een ingrijpende energetische renovatie mag het maximaal E-peil sinds 2022 maximaal 60 zijn.

Wat als je E-peil te hoog is?

Is het E-peil hoger dan het wettelijk bepaalde maximum dat hoort bij het jaar van de bouwaanvraag? Dan kan een aanzienlijke boete worden opgelegd. Hoe groter je overtreding, hoe hoger de boete.

E-peil premie

Bouw je een nieuwe woning? Dan kun je in aanmerking komen voor een E-peilpremie.

Nieuwe woningen 
Bouw je een nieuwe woning met een laag E-peil, lager is dan de huidige norm? Dan kom je in aanmerking voor:

  • Vermindering van de onroerende voorheffing* (voor een energiezuinig nieuw gebouw) met 50 of 100 procent.
  • E-peilpremie voor energiezuinige nieuwbouw. Het premiebedrag is afhankelijk van de verhouding tussen het laag E-peil en het maximale E-peil op het moment dat je de bouwaanvraag indiende. De premies zijn voorts verschillend voor nieuwe woningen en nieuwe appartementen.

*De onroerende voorheffing is de jaarlijkse, gewestelijke belasting op onroerende goederen.

Vermindering onroerende voorheffing bij ingrijpende energetische renovaties

  • Deed je op of na 1 oktober 2016 een bouwaanvraag voor een energetische renovatie? Dan kom je in aanmerking voor een vermindering van de onroerende voorheffing voor een energetische renovatie. Ook hier gaat het om een vermindering van 50 of 100 procent.

Wie een nieuwe woning bouwt, is verplicht om aandacht te spenderen aan het E-peil.

E-peil berekenen: een taak voor je EPB-verslaggever

E-peil berekenen: een taak voor je EPB-verslaggever

De EPB-verslaggever is verantwoordelijk voor een correcte opmaak van de EPB-aangifte. Hij zal een simulatie maken van het E-peil op basis van je bouwplannen en lastenboek, en advies geven om deze score te verbeteren. Van zodra alle werken zijn afgerond, zal de EPB-verslaggever het definitieve E-peil berekenen voor de aangifte.

De top 5 manieren om je E-peil te verlagen:

  1. Geothermische warmtepomp: -20 punten
  2. Zonnepanelen: -14 punten
  3. Lucht-water warmtepomp: -10 punten
  4. Ventilatiesysteem D: -10 punten
  5. Blowerdoor test: -9 punten

Opgelet; deze cijfers zijn indicatief. Het EPB-verslag voor jouw woning kan verschillen. Vraag een gedetailleerde berekening aan je EPB-verslaggever.

1| Geothermische warmtepomp (-20 punten) 
Een geothermische warmtepomp met passieve koeling heeft de grootste invloed op je E-peil. Reken op een gemiddelde daling van 20 punten.

Hoe dat komt? Simpel; geothermie is een erg ecologische verwarmingsmethode. En via de passieve koeling zorg je op een energiezuinige manier dat je woning niet oververhit. De oververhittingsfactor is namelijk een belangrijk onderdeel van het EPB rapport. Zo sla je dus twee vliegen in één klap.

2| Zonnepanelen (-14 punten) 
Met fotovoltaïsche panelen daalt je E-peil met ongeveer 1 punt per paneel. Als je weet dat een gemiddeld Vlaams gezin jaarlijks 3.500 kWh aan elektriciteit verbruikt, terwijl hoog rendement zonnepanelen een opbrengst van 300 Wp hebben, dan moeten we 14 panelen plaatsen. Hiermee kan je ongeveer 14 E-peil punten winnen.

3| Lucht-water warmtepomp (-10 punten) 
Naast geothermische warmtepompen zijn er ook nog lucht-water warmtepompen. Die halen energie uit de buitenlucht. Omdat het rendement wat lager ligt in de winter, laten deze modellen je E-peil dalen met ongeveer 10 punten.

4| Ventilatiesysteem D (-10 punten) 
Isoleren en ventileren gaan hand in hand. Voor het laagst mogelijke E-peil kies je best voor een mechanische ventilatie type D. 
Reken op een daling tot 10 E-peil punten wanneer aan volgende voorwaarden wordt voldaan:

  • Balansmeting van aanvoer- en afvoerdebieten
  • Opmaak van een debietenrapport door de installateur of ventilatieverslaggever
  • Gebruik van een WTW-unit met hoge efficiëntie en een volledige bypass in de zomer

5| Uitvoeren blowerdoor test (-9 punten) 
In de standaard EPB-berekening gebruikt men een luchtdichtheid of v50 waarde van 12 m³/h.m². Door tijdens de bouwwerken rekening te houden met de luchtdichtheid behaal je een veel betere score (bv. via luchtdichte folie rond de ramen). In dat geval doe je er goed aan om de afgewerkte woning aan een blowerdoor test te onderwerpen. Zo win je al gauw 7 tot 9 E-peil punten.


Een warmtepomp en het EPC

Een warmtepomp heeft een bepaalde Coëfficiënt Of Performance (COP) die het rendement van de warmtepomp aanduidt. Heeft een warmtepomp bijvoorbeeld een COP van 4, dan zal het bij een buitentemperatuur van 7°C de inkomende energie verviervoudigen. Een warmtepomp haalt die extra energie uit de natuur en is dus erg milieuvriendelijk. Het installeren van een warmtepomp zal bijgevolg een lager E-peil en een betere EPC score opleveren.

Het is tevens mogelijk om een zonnecollector aan te sluiten op een warmtepomp. Die collector zal met behulp van zonnewarmte het water in de boiler van de warmtepomp verwarmen, terwijl de warmtepomp de restwarmte zal leveren. Deze oplossing is nog milieuvriendelijker dan de traditionele warmtepomp installatie, en levert dus nog een betere EPC score op.

Bron website Vlaanderen

  • https://www.vlaanderen.be/epb-pedia/epb-plichtig-toepassing-en-eisen/epb-eisen/e-peil